Selasa, 31 Mei 2011

Kopi Telok, best!!

Kat Telok,dulu kopi tanaman utama. Bukan Telok saje ,seluruh Kuala Langat sampai Johan Setia, Klang ditanami pokok kopi.Kebun nenek aku seluas 6 ekar ditanam tiga jenis tanaman...getah 2 ekar, kopi 4 ekar..dan pokok-pokok durian dan dusun di antara pokok-pokok kopi dan getah.Dulu masa aku kecik sampai 1980an, kat Telok ada dua kedai tempat aku jual biji kopi, satu betul-betul kat pekan Telok, belakang rumah Haji Hamzah..lagi satu kat batu 10 lorong nak pergi Kebun Baru..tapi sekarang hanya tinggal kenangan..Kalau difikir-fikirkan, tak lalu aku nak minum kopi lagi lepas aku tengok anjing-anjing  tauke Cina tu baring-baring atas biji kopi yang dah dijemur kering.Sure ada yang terlepas hajat besar dan kecil kat atas timbunan kopi tu,kan?Tapi apa yang boleh aku buat?Aku jual biji kopi basah jer..Aku pernah tolong arwah moyang aku buat kopi sendiri...lagi bersih! Caranya camni....

1. Mula-mula kopek biji kopi dari kulitnya.


2.Onyang aku pakai gigi jer..tapi kalu banyak buat jer pakai mesin

3. Jemur biji kopi sampai kering..2,3 minggu kalau hari panas jer

4. Balik-balikkan kopi tu biar kering rata


5. Tumbuk ngan alu biji kopi kering untuk pisahkan kulit dengan biji


6. Goreng kering tanpa minyak biji-biji kopi tu kopi..lebih kepada kopi panggang

 7. Tapi onyang aku lagi suka buat kopi campuran. Dia tambah gula lepas kopi tu dipanggang



8. Dia gaulkan biji kopi dan gula pasir sampai mesra dan hitam tapi tak hangit.Lepas tu dia masukkan marjarin untuk bagi rasa masin dan berminyak.
 9. Lepas masak dan sejuk, dia tumbuk gumpalan kopi itu sampai jadi serbuk halus atau kasar. Packing sendiri jer.. takde alat cam di bawah masa dulu.untuk makan sendiri jer,bukan untuk dijual

 10. Sedapnya kopi buatan sendiri!

Kalau yang panggang tak masak dengan gula tu, dia jadi macam nescafe ler

 11. Rupanya pun tak hitam ..cuma perang


Isnin, 30 Mei 2011

Lagi mengenai Pulau Carey

Pulau Carey mendapat namanya daripada nama pegawai tadbir kanan British, Edward Valentine Carey. Beliau adalah merupakan seorang peneroka perladangan zaman kolonial pada akhir abad ke 19. Pulau Carey adalah salah sebuah ladang yang tertua di Malaysia. Menurut abang ipar aku, ladang ini mula diterokai oleh syarikat Teh dan Kopi dari England, Harrison & Crossfield pada 1905 dan setelah itu ladang ini telah dinamakan sebagai syarikat perladangan Golden Hope. Pulau Carey adalah sebuah pulau yang terletak dibawah paras air, ada kira kira 130 Km ban yang dibina sekeliling pulau bagi menahan air laut daripada memasuki kawasan ladang. Pada masa dahulu kawasan ladang ini terbahagi kepada 4 bahagian, iaitu North, South, East dan West Estate. Setiap satu dengan pengurus nya sendiri. Tetapi sekarang telah disatukan hanya kepada East dan West Estate sahaja.

Pemandangan pulau Carey semasa pembukaan nya pada tahun 1900, mungkin lebih awal lagi. Sumber gambar : The Malay Peninsular - A record of British progress in the middle east. Written by Arnold Wright and Thomas H. Reid


Tanaman asal dipulau Carey adalah tanaman pokok getah dan bukan kelapa sawit, seperti sekarang. Kelihatan anak anak pokok getah baru ditanam.

Buruh buruhnya orang orang berketurunan tamil dibawa dari India selatan atau dari negeri Tamil.

Pintu masuk ke Ladang Sime Darby Plantation.







Dining hall

Tangga ketingkat atas
Reading room






Kamar tidur


Meja bersolek
Meja menulis

Bilik air yang sudah dimodenkan??

Tirai antik
Rumah Tetamu
Pemandangan menghadap ke sungai yang memisahkan Pulau Carey dengan Telok Panglima Garang.




Kelab Golf Pulau Carey, samada 9 atau 18 lupa, aisyaman...lupa plak.




Kolam renang di sebelah Club House.

Populasi Telok 1970- 2000



Perubahan demografi penduduk Telok tak ler seramai yang difikirkan..daripada 16,563(1970) kepada 20,375 (1980) tetapi selepas itu terus bertambah hampir 100 peratus kepada 31,290 (1990). Masa tu kilang-kilang mula dibina dikawasan perindustrian TPG kat Batu 10 dan Batu 9.Orang luar mula tiba berbondong-bondong..Kini Telok mempunyai penduduk  lebih 70,000 orang..

Isnin, 28 Mac 2005....Telok Terbakar!!













Masalah teksi kat Telok

Pengguna gesa tambah teksi 


TELOK PANGLIMA GARANG - Penduduk di sekitar Pekan Telok Panglima Garang meminta pihak yang bertanggungjawab supaya menaik taraf perkhidmatan teksi di pekan berkenaan untuk kemudahan pengguna.
 

Penduduk, Noraini Rahmad berkata, pelbagai kemudahan baru perlu diwujudkan seperti perhentian teksi kedua, kemudahan medan selera, pusat rekreasi dan sebagainya sebagai langkah mewujudkan sebuah pembangunan yang pelbagai. 

Menurutnya, orang awam yang menggunakan perkhidmatan teksi terpaksa menunggu lama akibat kekurangan jumlah pengangkutan awam terbabit yang disediakan di sini. 

“Sekiranya pengguna mahu mendapatkan perkhidmatan teksi yang cepat, mereka terpaksa menunggu teksi di Perhentian Teksi di Pekan Banting. 

“Dalam pada itu, perkhidmatan teksi di pekan ini sememangnya penting kerana ia adalah pengangkutan alternatif penduduk selain bas,” katanya kepada Sinar Harian. 

Noraini berkata, sebagai penduduk yang menggunakan perkhidmatan teksi, kita mengharapkan pusat tumpuan teksi diwujudkan di kawasan berkenaan supaya memberi keselesaan kepada penduduk lebih-lebih lagi pekan berkenaan berhampiran dengan Daerah Klang. 

Menurutnya, kebanyakan penduduk bekerja di Klang dan terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan perkhidmatan pengangkutan awam. 

Pelajar swasta, Rashidah Ali, 19, berkata, dia terpaksa keluar awal pagi semata-mata ingin mendapatkan perkhidmatan teksi di kawasan berkenaan untuk ke sekolah swasta di Klang. 

Menurutnya, sekiranya dia mendapatkan perkhidmatan bas, bas berkenaan hanya berhenti di Perhentian Bas Klang dan tidak dapat menghantarnya terus ke sekolah. 

“Selain itu, sebagai penduduk kita mahukan pelbagai kemudahan baru diwujudkan di kawasan berkenaan kerana Telok Panglima Garang kini menjadi kawasan perindustrian yang sentiasa sibuk. 

“Oleh itu pihak yang bertanggungjawab perlu memandang serius perkara ini walaupun pekan berkenaan bukanlah pekan utama daerah Kuala Langat,” katanya. 

Tinjauan Sinar Harian ke Pekan Telok Panglima Garang baru-baru ini mendapati pekan tersebut sentiasa sibuk pada awal pagi dan waktu malam akibat penduduk keluar dan pulang bekerja di kawasan berhampiran. 

Kerosakan pagar jejantas depan SMKTPG









masalah parkir di Pekan TPG

|

21hb Ogos, 2010

Perkara ini telah diperjelaskan kepada JKR dan Polis atas kepentingan ruang parkir ini. Kemerosotan pendapatan peniaga-peniaga dan pembayaran saman yang dikeluarkan kepada pengunjung premis perniagaan yang ada di situ termasuk sebuah klinik kesihatan!!!

Sinar Harian 22/08/2010.

Bagus ler sekarang!





Kalau dulu bepuluh-puluh surat dan aduan dihantar takde tindakan, tapi kini....selesai.

TLDM kat Telok?

NEGARA

Tawar bina kapal kepada NGV Tech




KAPAL yang dinamakan sebagai Safir Kish 3 dilancarkan Najib di Telok Panglima Garang, Selangor semalam.

KUALA LANGAT - Kerajaan mempertimbangkan untuk menawarkan kontrak pembinaan kapal-kapal baru Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan agensi maritim lain kepada syarikat pembuatan kapal tempatan, NGV Tech Sdn. Bhd. (NGV Tech).
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, peluang itu diberikan atas keupayaan tinggi NGV Tech membina dan menjual pelbagai jenis kapal sehingga berjaya bersaing di peringkat antarabangsa dengan nilai kontrak berbilion-bilion ringgit.
"Semoga dengan keputusan yang sedang diteliti ini boleh dijadikan sebagai satu lagi rekod cemerlang yang boleh dipaparkan kepada syarikat-syarikat dan kerajaan asing untuk memberi kontrak yang lebih besar kepada NGV Tech," katanya.

Korang ingat lagi tak basikal Chopper?

Sebahagian daripada foto basikal Chooper yang popular pada awal tahun 70an. Basikal jenis ini sangat diminati oleh kanak-kanak. Konsepnya hampir sama dengan motosikal Chooper yang mempunyai handel gapit yang tinggi. Terdapat pelbagai jenama, tetapi yang paling terkenal adalah jenama Raleigh. Maklumat lanjut diterangkan di bahagian akhir artikel ini.
Sebahagian Chooper yang dipamerkan
Sebahagian Chooper yang dipamerkan
Asas 065
Asas 064
Tiga Chooper
Tiga Chooper
Himpunan Basikal Chooper
Himpunan Basikal Chooper
Berdasarkan rekod terdapat tiga (3) kategori basikal Chooper jenama Raleigh mengikut tahun keluaran
Mark 1 drawing
Mark I (1970 – 1972)

 Rangka bahagian belakang lurus dan bercantum dengan hub belakang.
• Handel basikal gapit, boleh dilaraskan
• Tempat duduk panjang
• Tompol gear bundar

Mark 2 drawing
Mark II (1972 – 1982)
• Rangka bahagian belakang terbuka pada bahagian bawah.
• Handel basikal tetap
• Tempat duduk pendek
• Tompol gear T-Shift
• Rak di bahagian belakang
Mark 2 - 5spd drawing
Mark II 5-Speed (1973 – 1976)• Mempunyai gear Derailleur 5-kelajuan
• Gear Berbeza Ganjak (2 Levers)
[Sumber artikel berkaitan : http://homepage.ntlworld.com]

Perubahan Fizikal dan Hidrologi TPG

Assalamualaikum semua. Aku minta maaf kerana dah berbulan tak menulis apa-apa dalam blog ini. Mesti korang rindu pakcik kan,kan,kan. Bukan...