Selasa, 24 Februari 2015

Sejarah Penjara di Klang (1871-1896)

Salam buat semua. Syukur alhamdulillah, kita dipertemukan Allah SWT sekali lagi dalam blog aku ini. Moga-moga kehidupan kita sentiasa dalam redha Allah. Selawat dan salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Moga-moga kita bersama Baginda di dalam syurga kelak di akhirat. Apa khabar semua? Kabare wak? Waras dan masih keras? Hari itu aku bercerita tentang sejarah awal polis di Klang. Aku berasa seronok sangat. Bukan kerana posting aku dah mula top atau apa-apa...Seronok pasal banyak hal aku dapat tahu tentang kisah silam dan sejarah hitam di Klang. Aku tengah mula buat kajian tentang sejarah awal polis kat Banting dan Telok pulak...maksud aku TPG. Kadang-kadang orang terkeliru bila aku tulis Telok sahaja. Mereka tertanya-tanya Telok yang mana satu? Sekitar Klang  dan Kuala Langat sahaja ada berpuluh-puluh kampung bernama Telok. Jadi, diorang kata kat aku, cakap biar terang..
So. guys, maafin aku... ya kerna selama ini aku bikin kalian bingung. Bukan gitu sih maksud aku! Oklah, kalau gitu, biar aku kabarin agar jelas segalanya...Kalu gue ngomong Telok, gue maksudkan Kg. Telok Panglima Garang. Kalu gue kata TPG, gue maksudkan seluruh daerah kabupaten (mukim)nya. Jadi,maafin gue ya! Hahahaha...bagaimana sih, kok Indon jadinya?

Jadi, setelah cerita pasal polis, kali ini aku nak kasi tahu sama engkau worang cerita pasal penjara di Klang. Apa? Ada penjara kat Klang? Biar betul! Hahaha...Aku dah agak dah soalan-soalan begini pasti timbul. Pelik.Tak pernah dengar. Atuk nenek tak pernah cerita pun. Betul ke Bohong?
Kih,kih,kih... aku cukup seronok surprisekan korang. Sebab apa tau? Sebab bila intro aku berbunyi pelik, korang akan tertarik, menarik dan korang akan kata kat aku, Kau memang The Bomb. Aku bukan nakkan pujian korang, bhai. Tapi aku ini kan cikgu sekolah. Kalau nak tarik perhatian bebudak yang dah duduk atas kerusi yang sama berjam-jam tu, aku kena buat set induksi yang menarik. Cukup menarik untuk tarik perhatian diorang pada pengajaran aku di kelas, at least untuk satu masa (40 minit) dan kalau berjaya, mereka akan terus menanti kedatangan aku ke kelas mereka keesokan harinya. Itulah keseronokan menjadi pendidik yang dah otai macam aku ini. Setiap hari bukan satu rutin biasa mengajar, kerana ada sahaja perkara baharu yang berlaku dalam kelas.

So guys, to tell the long story short, aku nak bagitahu korang, MEMANG ada penjara kat Klang!
Mana dia? Apa buktinya? Hujah pendakwa raya begitu aku dah agak dah dan aku dah siap sediakan hujah pembelaan. Kalau bukti fizikal, tentang rupa dan bentuk penjara itu, memang dah tak ada dah. Kesan-kesan runtuhannya pun dah tak ada. Sebab ini dah lama berlaku. Atuk nenek kita pun tak ada lagi. Tapi kalau korang nak tahu, penjara kat Klang ini dah wujud sebelum terbinanya penjara Pudu kat Kuala Lumpur pada tahun 1896 tu. So, aku terpaksa backup cerita aku ini dengan bukti sekunder, bahan penerbitan. Aku dah pergi selongkar arkib akhbar Straits Times di Singapura itu dan banyak yang aku dah jumpa. Aku juga dah baca buku-buku yang ditulis oleh perantau- perantau, Melayu dan Mat Saleh, masa mereka singgah di Klang suatu masa dahulu. Jadi hujah- hujah aku berpandukan hal-hal ini. So, jom ikut aku balik ke Klang  pada tahun 1872 hingga 1896, ketika British bermaharaja lela di Malaya.

Setelah pasukan asal Polis Selangor dibentuk pada tahun 1871 oleh Tengku Kudin untuk menjaga Klang, maka terbentuklah pula sistem kehakiman British di Selangor pada tahun 1875 Pada mulanya Magistret Inggeris dilantik bersama wakil-wakil sultan sebagai jurinya. Namun setelah itu, British mula mengadaptasi Civil court berdasarkan British Common Law sebagaimana di Singapura dan Negeri-negeri Selat yang lain. Hakim, peguamcara dan peguambela dipilih daripada mereka yang bertauliah. Hal-hal keagamaan bersangkutan dengan Islam kecuali kes-kes jenayah adalah di bawah  urustadbir Sultan dan mufti baginda. Setelah hukuman dijatuhkan, banduan akan dihantar ke penjara untuk menjalani hukuman sebagaimana diperuntukkan oleh undang-undang.
Untuk kes-kes dimana hukuman mati dikenakan, perkenan sultan hendaklah diminta terlebih dahulu sebelum hukuman dijalankan. Begitu juga sebaliknya, sultan boleh memperkenankan pengampunan bagi kes-kes rayuan hukuman mati tersebut. Tapi sebelum aku pergi lebih jauh, korang bacalah dahulu gambaran yang diberi oleh perantau- perantau tersebut:

1. Klang dalam bulan April tahun 1872…Dari perspektif  Muhammad Ibrahim Munsyhi  (Anak Munsyhi Abdullah),
"Dalam Bandar Kelang terdapat banyak rumah atap yang baharu didirikan, berderet di kiri kanan jalan; ada di antaranya terdiri daripada kedai Cina dan orang Melayu. Di antara rumah itu  banyak yang disewakan dengan mahalnya iaitu setiap rumah sewanya dari tiga sampai enam ringgit sebulan. Jumlah rumah dalam Bandar Kelang masa itu lebih kurang 400 buah. Ada beberapa batang jalan yang baru dibuat dan banyak simpang pula. Sebatang jalan yang lurus dari kota tadi sampai ke bandar diberi nama China Street. Di hujung jalan inilah ada sebuah stesen dan jambatan. Masjid belum ada melainkan surau atap lama yang belum dibaiki. Ada juga jel (penjara), balai polis dan rumah sakit, semuanya rumah atap."

2. Klang in 1879… dari perspektif  Isabella Lucy Bird  dalam bukunya,     The_Golden_Chersonese_and_the_Way_Thither
"Klang does not improve on further acquaintance. It looks as if half the houses were empty, and certainly half the population is composed of Government employés, chiefly police constables. There is no air of business energy, and the queerly mixed population saunters with limp movements; even the few Chinese look depressed, as if life were too much for them. It looks too as if there were a need for holding down the population (which I am sure there isn't), for in addition to the fort and its barracks, military police stations are dotted about. A jail, with a very high wall, is in the middle of the village.
I went to see the jail, a tolerable building,–a barred cage below, and a long room above,–standing in a graveled courtyard, surrounded by a high wall. Formerly there were no prisons, and criminals were punished on the spot, either by being krissed, shot, or flogged. Here they have a liberal diet of rice and salt fish, and "hard labor" is only mild work on the roads. The prisoners, forty-two adult men, were drawn up in a row, and Mr. Syers called the roll, telling the crime of each man, and his conduct in prison; and most of those who had conducted themselves well were to be recommended to the Sultan for remission of part of their sentences. "Flog them if they are lazy," the Resident often said; but Mr. Syers says that he never punishes them except under aggravated circumstances. The prisoners are nearly all Chinamen, and their crimes are mostly murder, gang-robbery, assault, and theft. About half of them were in chains. There is an unusual mortality in the prison, attributed, though possibly not attributable, to the enforced disuse of opium." 


Hahaha....Apasal korang terlopong dan ternganga? Tak percaya? Tapi aku pun macam korang juga, skeptikal. Ya lah, ada penjara, tapi kat mana? Maksud kita lokasinya. Yang pasti, penjara ini ada di tengah-tengah  Klang dan bertembok tinggi, sama ada bersebelahan Gedung Raja Abullah atau MEMANG Gudang Raja Abdullah yang telah diubahsuai menjadi balai polis dan penjara. Hmmm, banyak sangat kemungkinan. Biarlah sejarahwan yang menyatakan lokasi tepat penjara ini. Kalau awal dan akhir tahun 1870an itu, aku agak-agak (tak sampai 100% pasti), penjara yang diorang maksudkan itu, penjara milik Tengku Kudin, pasal mengikut catatan sejarah yang aku baca, penjara pertama yang dibina oleh British di Selangor ialah Penjara Pudu pada 1896. Maknanya, Inggeris hanya menggunakan penjara sedia ada sejak tahun 1874 hinggalah 1896.

... It is not known where the prisoners were kept before the Pudu place was built, but the remarks by Visiting Justices and others in the present gaol could tell us..... Formerly there were no prisons, and criminals were punished on the spot, either by being krissed, shot, or flogged. 

 Jadi, kepastiannya, Confirmed: Hanya ada dua penjara sahaja di Selangor, satu di Klang dan sebuah lagi penjara yang dibina di Kuala Lumpur oleh Yap Ah Loy, Kapitan Cina :
"Owing to the distance and the absence of any kind of road, the Captain China was allowed to continue his benevolent despotism over his countrymen in and around Kuala Lumpor and the mines. Yap Ah Loy acquired a reputation for thoroughness in the treatment of criminals and other troublemakers. He built a prison large enough to accommodate 60 people, and drew up detailed rules for punishing all offenders. These offenses were graded carefully, with maximum penalties for repeat offenders. For a first offense, a thief was paraded through the streets with the stolen good tied to his back and shoulders; for a second offense, an ear was cut off; and for a third he was executed. The execution was not performed by hanging or beheading, the offender was made to kneel with his hands tied behind his back, and a sword was plunged through his throat by the executioner. On the other hand, minor offenders were more usually locked up before their trial. The punishments seemed severe, but they had a good effect on discouraging crime."

.....Yap Ah Loy's strict policies proved to be successful. In the months following his appointment, thieving became unknown. .As a result, he effectively kept peace amongst 10,000 Chinese with only a token force of six police.


Dalam bulan Julai 1875, Harry Charles Syers dilantik sebagai Penguasa Polis dan Penjara. Sememangnya pihak British mahukan banduan-banduan ini menjalani hukuman mereka di dalam penjara sahaja.Sebelum ini, hukuman yang dijalankan juga berbeza-beza.Sebagai contoh bagi kesalahan yang dijatuhi hukuman mati, penjara di Klang menjalankan hukuman bunuh secara menikam pesalah dengan keris, sedangkan di penjara Kuala Lumpur pula, pesalah disembelih dengan pedang.  Setelah penstrukturan semula polis dan sistem penjara di Selangor oleh pihak British, kedua-dua buah penjara kini ditadbir mengikut sistem penjara British di negeri-negeri Selat, dengan sedikit kelainan:

Straits are the states that start to develop the jail-prison while the Malay States is developing a prison- prison after the British set up a responsible administration. ....Prison administration was established with the main aim to create suffering in the lives of prisoners in the hope that this suffering will prevent those who commit crimes.

Sehingga tahun 1878, kes-kes serius dibicarakan di Klang, Namun dalam tempoh 1878 dan 1880, Tuan Residen dan seorang magistret akan datang ke Kuala Lumpur setiap bulan untuk berada di High Court and the Magistrates' Court di sana. Pernah satu ketika, pihak penguasa penjara Kuala Lumpur (penjara Yap Ah Loy) mencadangkan agar 5 orang banduannya yang sakit dibawa ke Klang untuk menjalani rawatan perubatan di sana.Tuan Residen bersetuju untuk membawa mereka bersama-samanya pulang ke Klang dalam sebuah bot. Banduan-banduan berbangsa Eropah akan dihantar ke penjara di Singapura untuk menjalani hukuman.

Namun, situasi ketika itu kurang kondusif untuk tujuan tersebut. Keadaan fizikal  bangunan di penjara Klang yang kecil dan  masih berbumbung atap. Masalah kesihatan banduan juga ketara. Kes kematian akibat Beri-beri, Taun, ketagihan candu bertambah. Juga masalah komunikasi dan perhubungan jalan raya yang sukar di seluruh Selangor. Tambahan pula, staff penjara juga menjalankan tugas kepolisan.
Walau bagaimanapun, ada juga kelebihan penjara ini. Tahap kesihatan banduan lebih baik keadaannya daripada keadaan rakan-rakan mereka di lombong-lombong. Mereka diperiksa oleh doktor dan singseh di sana. Pemakanan meeka juga dijaga sebaiknya, bahkan makanan banduan ini lebih baik dan enak berbanding rumah-rumah kongsi mereka di lombong-lombong. Ada juga cadangan agar sekitar kawasan penjara dipagar untuk mengelakkan banduan lari atau binatang ternakan masuk ke kawasan penjara.

In 1881, Sikh wadar were brought in to help the Malays and carpentry instructor from Hong Kong used in an effort to introduce the company in prison. Among the early industries such as broken stone and woodworking. In 1882, an attempted categorization of prisoners...

Kesalahan berat termasuk pembunuhan, rompakan bersenjata dikenakan hukuman jangka panjang. Banduan jangka panjang pula diberi tugas pecah batu. Kesalahan ringan pula meliputi kes lari dari tempat kerja (lombong bijih). Bekalan air dan kayu untuk rumah Residen, penjara dan hospital diuruskan oleh banduan. Kadang kala tenaga mereka dikerah untuk kerja-kerja pembersihan di pejabat-pejabat kerajaan, biasanya 10 orang dalam satu kumpulan.

During the early mornings, gaol warders would lead prisoners in ball and chain to sweep and sometimes water the streets to settle the dust......

Menurut laporan akhbar, The Straits Times, pada tahun 1883, keadaan di penjara Klang dan Kuala Lumpur tidak seperti yang sepatutnya. Sel untuk didiami banduan sempit dan tidak mencukupi, Jumlah banduan (terutama bangsa Cina) ramai. Akibatnya,  ramai banduan dihantar ke merata-rata balai polis di luar bandar dan dikerah untuk bekerja melakukan kerja-kerja awam di sana.

Banyak berlaku  kes lari dari penjara ketika bekerja di luar (berhampiran hutan) di bawah pengawasan wadar Melayu yang dianggap tidak amanah dan cuai ketika bertugas. Beberapa kes wadar cuai sehingga banduan melarikan diri. Dalam tahun 1885, seramai 559 banduan di penjara. Ramai  di antara mereka diberi kerja memunggah rel-rel keretapi kepada banduan. Kerja yang sememangnya berat  ini menyebabkan daripada 40 orang banduan, 16 melarikan diri. Hanya 6  orang sahaja dapat ditangkap semua. Masalahnya wadar-wadar Melayu terlalu berlembut ketika menjalankan tugas. Sepatutnya mereka tegas dan tidak membiarkan banduan duduk bersembang atau culas ketika melakukan kerja.  Wadar Sikh  pula ada masalah minum arak, Walaupun ancaman potong gaji atau tangguh gaji diberi, ini tidak memberi kesan terhadap perlakuan mereka. Namun,kelakuan wadar pada umumnya baik. Ketua Wadar, Enche Imbi dipuji atas tugas cemerlang yang dilakukannya.

Pada tahun 1889 wadar-wadar berbangsa Eropah  mula dilantik. Mengikut statistik kerajaan Selangor,pada tahun 1890, terdapat 1075 pesalah, di mana 85 merupakan banduan jangka panjang, manakala 990 banduan jangka pendek( hukuman tidak lebih setahun), 79 orang banduan berulang, mengikut perincian tersebut, pada 31 Disember 1890, terdapat 267 kes, 164 di KL,manakala 76 kes di klang, selebihnya 27orang banduan ditahan di balai-balai  seluruh negeri.

Dalam tahun 1892.  Captain Lyons, pemangku  Superitendent Penjara Selangor, mengakui hukuman di penjara kurang berkesan kerana jumlah banduan berulang dan baharu meningkat. Banduan dihantar bertugas di  rumah Residen, hospital, pejabat-pejabat kerajaan, mahkamah, dan berek -berek polis dan penjara. 117 orang setiap hari dikerah membina penjara baru (penjara Pudu) serta lain-lain tugas seperti membuat pakaian banduan , kraf rotan dan membuat tikar, topi dan pinggan mangkuk di penjara,

Setelah siap terbinanya Penjara Pudu pada tahun 1895, sistem penjaranya meliputi:
1. Hospital. 2. Bookbinding Department. 3. Recreation. 4. Rattan Workshop.
Dengan terbentuknya Federated Malay States, pada tahun 1896,penjara Pudu menjadi pusat tahanan banduan jangka pendek manakala penjara Taiping dijadikan penjara tahanan jangka panjang untuk negeri Perak, Pahang, Johor and Selangor. Pada tahun  1923, Visiting Justice System  diperkenalkan. Penjara-penjara kini menjalankan kerja-kerja mencetak, menganyam,menjahit, kerja-kerja rotan dan besi untuk para banduan. Akhir sekali pada tahun 1924, kerja-kerja pecah batu di kuari-kuari dihentikan.
Tentang kesudahan penjara di Klang itu aku tak tahu, aku belum jumpa apa-apa cerita tentangnya, tapi sebaik sahaja semua banduan di Klang dan di Kuala Lumpur dipindahkan ke penjara Pudu yang baru siap dibina itu, penjara lama Kuala Lumpur itu telah dijadikan sebagai asylum atau 'hospital gila'.

Peta Kuala Lumpur 1889
Suasana Penjara Tahun 1893
Penjara Pudu 1896
iklan jawatan kosong di Penjara 1897
 
Ration makanan untuk Banduan di Penjara Pudu tahun 1937



Jumaat, 20 Februari 2015

Sejarah Awal Polis di Klang (1871-1896)


Salam buat semua. Bertemu lagi kita di alam maya. Moga-moga semua dalam keadaan sihat walafiat. Sekarang ini banyak sangat kedengaran dan berita sama ada di blogmahupun di akhbar tentang orang Melayu mula bertelagah sesama sendiri, kononnya atas perbezaan fahaman politik yang mendalam. Masing-masing menuduh orang lain kurang 'keMelayuan atau keIslamannya. Yang menghairankan aku, ada yang sanggup menuduh sahabat seislamnya kafir kerana tidak mendokong perjuangan partinya, sedangkan yang bercakap itu pun kurang amalan fardhu dan keislamannya dalam kehidupan seharian. Aku cukup bimbangkan hal ini kerana sejarah hitam mungkin berulang, dengan kesan yang lebih teruk lagi terhadap ummah. Kalau korang baca sejarah Perang Klang (1867-1874), begitulah mulanya berebut kekayaan dan kekuasaan. Aku tak nak ler bercerita panjang tentang itu. Lagipun dah banyak blog khusus membicarakannya. Cukuplah kalau aku katakan jangan diulang lagi kebodohan dan kedangkalan fikiran pemimpin-pemimpin Melayu dahulu. Menang sorak kampung tergadai.Yang menang jadi arang, yang kalah jadi abu. Bahkan kita dan keturunan kita jadi lauk orang dan bangsa lain. Hancur negeri dan anak bangsa. Untuk pulihkan balik,kita terpaksa ambil lebih 80 tahun berjuang dan berjihad. Bayangkan sejak 1874 hingga 1957. Memang, luka lama pasti berdarah kembali.

Tapi biarlah itu menjadi pengajaran buat semua. Namun, hidup harus diteruskan.
Setelah tamatnya perang tersebut, keamanan perlu dipulihkan. Rakyat yang melarikan diri perlu dipujuk agar kembali ke kampun halaman. Negeri perlu dibangunkan. Kali ini di bawah pengurusan baharu. Pengurus yang diimport, CEO yang telah lama mengidamkan jawatan dan kekayaan negeri. Tuan tanah dinasihatkan bersara awal dengan pencen sebanyak 2000 pound sterling setahun sambil terus menghisap candu kegemarannya.

"Biarkan kami bekerja untuk tuanku," kata CEO baru itu.

Maka, dibuatnya negeri Selangor ini semahu emak abah dia. Dipanggilnya kaum kerabatnya dari England membantu kerja-kerjanya di pejabat, di ladang, manakala kaum-kaum pendatang, diangkutnya berkapal-kapal ke mari,terus ke lombong bijih timah atau ke estet-estet kelapa,kopi dan getah. Penduduk asal,kaum Melayu menjadi golongan minoriti, terperosok di hujung kampung dan di pinggir hutan, cuma lebih baik sedikit kehidupan mereka berbanding Sakai.

Kekayaan negeri di tangan CEO dan kaum pendatang yang bermata sepet dan mencintai dunia seumpama Yahudi. Saban hari dan waktu, berkapal-kapal jongkong timah dibawa balik ke kampung halaman penjajah nun jauh di Eropah, berpikul-pikul kelapa,getah menjadi milik mereka. Kita pula hanya mampu memandang harta milik kita diambil orang, dengan restu Sultan. Kita juga semakin bijak dan pandai.... menguruskan kemiskinan, malah terus akur dan patuh setia terhadap Sultan dan penasihat baharu baginda.

Maka untuk menjamin kemewahan ini berterusan, mereka menyiapkan pasukan polis kononnya untuk memelihara keamanan. Sesiapa sahaja yang bersuara dianggap menderhakai sultan dan mesti ditamatkan segera riwayat mereka. Sultan dan kerabatnya terus dibuai dan diulit mimpi indah. Segala keinginan baginda diikuti asalkan bukan tampuk dan kuasa pemerintahan. Sultan kini hanyalah boneka Inggeris di mata rakyat jelata.

Panjang bonar wey, intro aku kali ini! Kisah yang hendak aku ceritakan kali ini memang mengenai keselamatan negeri. Cer teka, cer teka. Mana korang tahu, wey? Hebat ler korang! Memang ler aku nak tulis tentang sejarah kepolisan di Selangor dan di Klang khususnya. Tapi sebelum itu, aku nak minta maaf bebanyak kat korang kerana penulisan aku kali ini  bercampur aduk BI dan BM. Memang sengaja aku rojakkan supaya lebih sedap dan lebih mantop supaya korang idak ler ingat yang aku goreng korang sesuka hatiku. Lagipun nak translate teks asal dalam Bahasa Inggeris susah sikit pasal BI aku masa SPM pun tak ler hebat, cukup makan jer..Hehehehe. So guys, enjoy the show.

Ceritanya begini....... 

Perang saudara di Selangor telah melumpuhkan sama sekali kegiatan-kegiatan ekonomi dan perdagangan di negeri itu. Dengan penawanan kembali Kuala Lumpur oleh angkatan gabungan Tengku Kudin dan Yap Ah Loy maka berakhirnya. perang saudara di Selangor yang memakan masa lapan tahun:
Sebenarnya, Tengku Kudin dan Residen berkawan baik sejak dahulu. Residen dipertanggungjawabkan dengan tugas mewujudkan pasukan polis di Selangor beribupejabat di Klang:

In Selangor, the Viceroy and the Resident (Mr. Davidson) were old friends, and the latter was able to establish a Government Treasury with a proper system of accounts, to organize a police force, and initiate such simple reforms as were required in a small place like Klang. In consequence of the unsettled state of affairs that prevailed in Selangor, the Sultan in 1874 requested the Colonial Government to send him officers to assist in the government of the country. In reply to this appeal, Mr. Davidson was despatched to Klang and Mr. Swettenham to Kuala Langat. A police force was established by Mr. Davidson, with headquarters at Klang.

A little known fact is that Tengku Kudin, the Viceroy of Selangor who was involved in the Selangor Civil War against Raja Mahdi, had a garrison of 100 Sikh mercenary soldiers recruited from the Straits Settlements stationed at Kuala Selangor in 1871 under the command of Pennefather, a professional soldier of fortune (former British army sergeant). On the advise of the British, Tengku Kudin recruited 100 Sikhs locally and garrisoned the Fort at Kuala Selangor, along with 30-40 Malays from Kedah. These Sikhs were involved in further battles with Raja Mahdi's followers until 1874. Many of the Sikhs were killed in this civil war which ended in 1874.

Tunku Kudin memang telah menubuhkan sebuah Pasukan Polis dan dalam tahun 1871 telah merekrut dua orang pegawai Eropah - seorang Belanda bernama Van Hagen dan seorang Italy bernama Cavaleiri. Pasukan Polis tersebut mengandungi 30 orang Eropah dan Serani serta 80 orang sepoi India. Tunku Kudin adalah rakan sepakatan Yap Ah Loy, Kapitan Cina waktu itu. Dengan nasihat British, beliau merekrut 100 orang Sikh dan ditempatkan di Kuala Selangor. Polis Sikh ini telah menyertai peperangan menentang tentera Raja Mahadi sehingga 1874. Ramai yang telah terkorban.
Pandangan dari Kota Raja Mahadi . Kelihatan  Gedung Raja Abdullah di bawah bukit



Pintu masuk ke Kota Raja Mahadi

Penerangan mengenai Kota ini

Kesan binaan kubu di kota ini

Dalam tahun 1872, Tunku Kudin menempatkan sebahagian besar anggota Pasukan Polisnya di Kuala Lumpur bagi menghadapi ancaman Syed Masyhur yang juga menjadi musuh ketat Yap Ah Loy. Kuala Lumpur ditawan oleh Syed Masyhor dalam bulan Ogos tahun yang sama. Pasukan Tunku Kudin telah diserang hendap oleh satu lagi kumpulan penentang yang diketuai oleh Raja Mahadi bin Raja Sulaiman ibni Almarhum Sultan Muhammad Shah. Cavaleiri dan 20 orang anggota pasukan Tunku Kudin terbunuh. Ah Loy terpaksa melarikan diri dari Kuala Lumpur. Sementara itu Van Hagen dan 40 anggotanya ditawan dan dihukum bunuh di Kuala Lumpur.

Bila Davidson dilantik sebagai Residen British dalam tahun 1874, salah satu tindakan utamanya ialah menubuhkan Pasukan Polis. Pada masa itu, Klang sememangnya telah mempunyai pasukan polisnya di bawah kawalan Tengku Kudin. Justeru, tidaklah susah kepada Inggeris untuk merekrut anggota yang baharu. Hanya anggota yang berdisiplin sahaja yang dipilih semula. Yang lainnya diberhentikan setelah diberi sedikit pampasan. Selebihnya, diambil anggota baharu dari kalangan orang Melayu dari Melaka. Pembentukan Pasukan Polis diserahkan kepada seorang pegawai muda yang bernama Harry Charles Syers (Kemudian menjadi Pesuruhjaya Polis FMS). Dalam bulan Julai 1875, Harry Charles Syers dilantik sebagai Penguasa Polis dan Penjara Selangor.

No authentic record can be found of this force, but according to Sir Frank Swettenham
(" British Malaya," page 221), reliable police forces were only established in each State in 1878, the non-commissioned officers and men being obtained from the British forces that were stationed in the colony at the time. The first Residents were also Chiefs of Police. Syers was chosen early in 1875 for secondment to the newly established colonial regime in the Malay state of Selangor, to raise a police force. On arrival at Klang, he took control of about 100 mercenaries, undisciplined, opium-sodden, and unpaid veterans of the civil war of 1867–73. After discharging those beyond rehabilitation he augmented his force to about 150 by recruiting in the Malay villages around Malacca. Almost all his superiors, including at the outset Frank Swettenham, were convinced that the disorder prevalent in the western Malay states could only be suppressed by a foreign gendarmerie of ‘Sikh’ (Punjabi) troops, to be held at a few central points and sent in as a strike force when required.

Peranan Polis dalam Pentadbiran British di Selangor

Dengan pelantikan beberapa orang kerabat diraja Selangor dan pembesar setia Tengku Kudin sebagai Magistret dan Penghulu, tugas kepolisan dalam menjaga dan memastikan keamanan berkekalan menjadi prasyarat pembangunan semula Selangor..Antara tugas-tugas rasmi, mereka mengutip cukai bagi pihak British, mengadili kes-kes kecil bukan jenayah, membantu polis dalam menjalankan tugas dan siasatan jenayah yang berlaku di kawasan mereka, mengawas-selia kerja-kerja pembangunan. Mereka dibayar ‘ganjaran’ 10 peratus hasil kutipan cukai atas tugas yang dipikul. Tugas polis mengawal pusat kutipan cukai (Custom House), mengiringi pegawai kastam menjalankan tugas, menjaga kutipan yang telah dipungut. Juga, balai polis dibina di kawasan perlombongan dan dilihat kehadiran mereka di kawasan petempatan Cina, mengawasi petempatan Residen dan pegawai-pegawai Inggeris. Kehadiran mereka dalam keadaan bersiap siaga bersenjata di mana-mana sahaja mereka diperlukan amat penting. Namun begitu, tugas kepolisan di kawasan majoriti Cina ini diambil alih oleh pentadbiran Kapitan Cina masa itu, Yap Ah Loy. Atas perkhidmatan cemerlang menjaga keamanan ini, pihak British memberi beliau royalti sebanyak $1 bagi setiap bhara timah yang dieksport.  

.... We went straight to the house of the Captain China (pronounced Cheena), the man of importance in the district, who is governor of the Chinese in every sense of the word. His title is Sri Indra Purkasah Wi Jayah Bucktie (" Fair-fighting Chief and Hero "), and his name, Yap Ah Loy, commonly called by Europeans the Captain China. In return for his services to the district in opening new roads and preserving good order, with his own police force, the government allows him a royalty of $1 on every bhara (which equals three piculs, or four hundred pounds) of tin exported

Syers percaya untuk kawalan keselamatan di negeri-negeri Melayu , pasukan polis Melayu perlu dihantar dalam jumlah yang kecil ke kampung-kampung untuk membantu Penghulu dan ketua kampung:

Syers, however, firmly believed that Malays should man the police force in a Malay state, and that they should be dispersed in small numbers to rural police stations to support the local Malay authorities. Although the dispute continued after Syers's death his policy eventually prevailed in shaping the Malayan police.

Menjelang Oktober 1878 anggota Pasukan Polis Selangor meningkat ke angka 227 dan kesemuanya adalah orang Melayu. Balai-balai polis juga didirikan di Klang, Kuala Lumpur, Damansara, Kubu Lama, Sungai Pelong, Hulu Selangor, Sabak Bernam, Jugra, Kancing, Krian dan Hulu Langat. Pasukan Polis itu dikenali sebagai Pasukan Polis Tentera Selangor (Selangor Military Police Force)
Contoh Balai Polis di Selangor era Kolonial

The everyday items used by these earlier police forces are of interest such as
 an ancient typewriter, a pith helmet, notebooks, a drinking water filter,
  a fire extinguisher, a revolver, buttons and so on.

The first authentic report (dated October, 1879) shows that the force was composed of 227 men, all of whom were Malays. Some time afterwards Indians were added. The force was armed with Snider carbines, Martini - Henri carbines coming into use much later. These, in turn, were superseded by the '303 weapon at present in use. 

Antara kelengkapan persenjataan pasukan polis masa itu:


Senapang Martini-Henri

Pandangan dekat pemicu senapang itu

peluru yang digunakan


Assesori lengkap senapang beserta bayonet

Latihan menembak menggunakan  senapang Martini-Henri
Senapang jenis Snider carbine

Pandangan dekat pemicu senapang tersebut

Pengisian peluru ke dalam senapang jenis Snider Carbine

Kotak peluru

Katrij peluru  Snider Carbines

  Lee-Enfield rifle


Pandangan dekat pemicu Lee-Enfield Rifle


British Standard Mk VII .303 inch cartridge for Lee-Enfield rifle. 
Pada tahun 1880, kekuatan pasukan polis Selangor mencapai 255 orang. Sumbangan terbesar Yap Ah Loy adalah menjadikan Kuala Lumpur sebagai pusat perdagangan di Selangor pada 1880. Kejayaan ini akhirnya menyebabkan Kerajaan Selangor memindahkan ibu negerinya dari Klang ke Kuala Lumpur. Tetapi ada fakta menarik disebalik kenapa Davidson beria-ia benar hendak ke KL:

In 1879 an inquiry found the treasury and land offices hopelessly disorganized and he was criticized for failing to extend his control to the mining districts in the interior. In response he moved to Kuala Lumpur and attempted to remedy the deficiencies in his administration,The police headquarters were  also removed to Kuala Lumpur from Klang in 1882. but in 1882 his son-in-law, Dominick Daniel Daly, whom he had appointed superintendent of public works, was dismissed for land jobbery; other irregularities were discovered and Douglas had to resign.

..In 1881 the force was composed of a superintendent (salary 150 dollars per mensem), a senior inspector (salary 80 dollars per mensem), a junior inspector (salary 70 dollars per mensem), 2 sergeant-majors, 31 non-commissioned officers, and 143 constables. The men received 8 dollars per mensem. 
The only European officer at this time was Captain Syers, who joined on March 1, 1875, and was, unfortunately, killed by a seladang in Pahang on July 13, 1897.



The  Selangor Police headquarters were removed to Kuala Lumpur from Klang in 1882. 

Pada tahun 1885, pasukan polis Selangor terdiri daripada seorang ketua polis berbangsa Eropah,2 orang inspektor berbangsa Eropah, 305 orang polis Melayu termasuk 50 orang Sikh. Pada tahun 1887,jumlah ini meningkat kepada 400 orang.

..Sir Andrew Clarke encouraged recruitement of Sikhs, and by (the end of) 1880s, Captain H.C Syers had assembled a force of about 530 Military Police, known as the Selangor Sikhs. The State of Selangor has 530 Selangor Sikhs under Captain H.C.Syers.

..A succession of British residents of Selangor disparaged each other but agreed that Syers did his job very well. His empathy with his Malay police was a personal tie that became a legend. He was less successful in dealings with the Chinese community since, like many other British officials, he did not know that the Chinese leaders whose co-operation he acknowledged exercised authority in their community through ‘secret societies’, a feature of the social structure of the overseas Chinese. But Syers maintained effective order among the Chinese, bringing to justice in 1895 the criminals who had caused a crime wave (including the theft of three government safes).

By the year 1896,in Selangor Contingent, there were 6 European police officers, 32 Pathans and 500 low-rank officer and Malay constables. The police force is composed of Indians and Malays ; the former are found useful for guard and town duties and to deal with Chinese, while the Malays do best in coast stations and rural districts, especially where the population is mainly Malay.... All the senior officers are British, and they now form, with the Straits and Hong Kong, an eastern police service ; candidates must pass a competitive examination on entry, and undergo a special training to fit them for their duties.

Begitulah serba ringkas sejarah Polis di Selangor. Harap-harap korang faham isi kandung cerita aku ini termasuk yang dalam Bahasa Inggeris tu.

Pusat Pentadbiran Pasukan Polis di Klang

So, mengikut arkib laporan akhbar The Straits Times yang aku baca di internet, terdapat beberapa cerita menarik tentang jenayah yang berlaku di Klang.

Sebagai contoh, pada tahun 1875, seramai 20 orang anggota polis dihantar ke Klang dan ditempatkan di atas bukit untuk kawalan awam. Pasukan Polis juga dari Klang dikerah ke Tg. Karang untuk menyiasat dan menyelesaikan kes bunuh orang Kelantan oleh 3 orang Inche Wan Dah,(Siapa dia aku pun tak tahu).Waran tangkap dikeluarkan untuk ketiga-tiga orang tersebut.

Polis juga dihantar ke Kuala Selangor untuk mengawasi penduduk yang sebelum ini pro Raja Mahadi. Polis juga perlu mengawasi etnik Minangkabau Rawa, Bugis, Cina yang berprasangka antara satu sama lain rentetan Perang Klang.

Pada tahun 1876, di dalam kota Raja Mahadi, diberitakan terdapat kuarters konkrit yang panjang untuk kerani-kerani dan Ketua Polis Tengku Kudin.

Banglo Syers pula terletak di belakang kuarters tersebut. Balai polis Klang terletak di atas Bukit Jawa, bukit bersebelahan kota ini.Mahkamah pula diadakan di sebelah rumah Residen. Di situ juga dibina pejabat-pejabat kerajaan yang lain. Rumah Residens terletak di atas bukit di pinggir sungai Klang. Banglo-banglo pegawai Inggeris dibina di bukit-bukit berhampiran. Ketika itu Klang aman, cuma harga barang makanan harian mahal dan jetinya di Pengkalan Batu sudah usang dan tidak terpelihara.  Keadaan kedai dan jalan-jalan rayanya baik dan terang pada waktu malam

Antara kes-kes terkenal di Klang sekitar 1876 ialah kes pembunuhan upahan. Suspek berketurunan Melayu dari Hulu Klang dikatakan membunuh sepupunya sendiri dengan bayaran sebanyak $6. Dia mengaku melakukan pembunuhan tersebut. 10 hari kemudian dia dihukum gantung di Hulu Klang oleh Tuan Residen bersama dua orang juri yang dilantik sultan dan dikebumikan berhampiran tempat hukuman dijalankan.

Pada tanggal 17 Ogos 1876, Klang digemparkan dengan penggantungan seorang banduan Melayu dari Kapar atas kesalahan membunuh. Pembunuh marah kerana simati menghadiahkan isterinya beberapa helai kain batik. Simati ditembak 2 kali ketika di Sungai Kapar. Orang Klang, berbilang bangsa, agama dan keturunan keluar beramai-ramai menyaksikan penggantungan dijalankan.Pada jam 8 pagi, pesalah dibawa keluar dari penjara menghala ke Kota Raja Mahadi untuk digantung.Suasana penuh pilu kerana anak-anak banduan dan keluarga simati turut hadir.

Sepanjang tahun 1874-1882 hasil utama Selangor cukai bijih timah dan cukai candu dan arak. Perbelanjaan utama pula meliputi pembayaran hutang kepada kerajaan Negeri-negeri Selat, hutang sultan, serta hutang pembesar-pembesar ketika perang yang dipersetujui oleh kerajaan Inggeris di Selangor untuk melangsaikannya.

Secara umumnya tugas rasmi polis di Selangor adalah mengiring pengutip-pengutip cukai yang dilantik, selain menjadi pengawal kepada Residen dan pegawai-pegawai Inggeris ketika itu:

The grassy sloping banks of the old fort are mounted with a dreadful array of venerable guns of different shapes and sizes, a curious type of 4 pounder being the most frequent specimen; some of the guns have quietly slipped down from their carriages in search of a softer couch, and lie stretched at full length  on the beautiful turf. A sense of sweet security reigns supreme within the precincts of this fortification. The Magistrate and Collector of Klang, Mr. Tiernay, lives in a roomy bungalow perched on a high hill commanding the town, of which the salient features have been thus simply described.

In fact, there is here much of the appearance of an armed post amidst a hostile population. Mr. Bloomfield Douglas is the Resident, In front of the Residency there is a six-pounder flanked by two piles of shot. Behind it there is a guard-room, with racks of rifles and bayonets for the Resident's body-guard of twelve men, and quarters for the married soldiers, for soldiers they are, though they are called policemen. A gong hangs in front of the porch on which to sound the alarm, and a hundred men fully armed can turn out at five minutes' notice. But my time came, and I had to leave his rambling, roomy, and cool bungalow in the fort ; the Malay bugler who used to practise the " Dead March in Saul " every morning ; the drills and parades ; and the jolly friend who entertained me so patiently to the last.

Sejak 1880, Rumah Raja Abdullah telah dijadikan ibupejabat Polis di Klang sehinggalah bangunan baharu Polis dibina di belakang rumah ini pada tahun 1980.

....In 1880, the Palace of Raja Abdullah was used as the headquarters of Klang Police for a continuous 100 years.In 1880, Gedung Raja Abdullah was turned into a police station and remained so until 1974. The lock-ups, with heavy iron wrought gates, still exist. The building was emptied from 1980-1984 as the police headquarter of Klang moved away to the back of the palace.
Gedung Raja Abdullah dijadikan Balai Polis Klang Selatan  era Penjajah
  
Balai Polis Klang Selatan di bahagian belakang Gedung Raja Abdullah
pada tahun 1980an 

 Bukti Lock up Polis  didalam Gedung Raja Abdullah



Rujukan:

The Straits Times, 11 May 1897, Page 3
SELANOOR
Straits Times Weekly Issue, 8 November 1886, Page 5
Selangor: a Protected Native State.
The Straits Times, 21 March 1884, Page 3
Report on Selangor for 1883
The Straits Times, 24 April 1875, Page 2
REPORT OF THE RESIDENT OF SALANGORE.
The Straits Times, 19 July 1897, Page 3
SAD DEATH OF CAPTAIN SYERS.
The Straits Times, 26 August 1934, Page 16
REMINISCENCES OF THOSE DIFFICULT OLD DAYS
Straits Times Overland Journal, 3 October 1874, Page 1
LEGISLATIVE COUNCIL. Singapore, 16th September, 1874.
The Straits Times, 7 July 1896, Page 2
KUALA KLANG RAILWAY EXTENSION.
Straits Times Overland Journal, 5 December 1872, Page 10
ITEMS FROM THE JAVA PAPERS.









Ahad, 1 Februari 2015

Kisah Kem Jepun dan Pesta Mandi Safar di Morib


Salam buat semua. Apa khabar sahabat handai, saudara mara, kaum kerabat, warigh semua? Moga korang sihat adanya. Syukur ke hadrat Allah SWT atas segala limpah kurniaNya termasuk dipanjangkan umur dan diberiNya kesihatan yang baik. Moga-moga kita semua berada dalam kesejahteraan hidup, baik di dunia mahupun di akhirat kelak.

Tanggal 17 Januari 2015, hari itu aku balik ke TPG kerana menghadiri perkahwinan anak jiran lama aku di Taman Seri Putra Banting. Dah lama wey aku tak ziarah jiran-jiran lama aku masa aku menetap di Banting, maso den jadi cikgu sekolah kek Jugra. Dah lebih 13 tahun aku meninggalkan Banting dan Telok untuk masuk suku, jadi warigh orang Nogori Sembilan. Aku ikut Jambatan Kg. Sawah untuk ke sana. Terpampang di papan tanda tepi jalan arah ke Morib. Dalam perjalanan itu tetiba nostalgia lama aku berkelah bersama-sama keluarga, tidur berkhemah bersama kawan-kawan selepas SRP serta kenangan pesta laut di Morib menerjah minda aku. Nasib baik tak ada kereta  lain masa itu, kalau tidak haru biru jadinya.
Papan Tanda Tempat-tempat Menarik di Banting
Fikiran aku sekonyong-konyongnya membawa aku ke pasir pantai yang memutih, air laut yang membiru, deruan ombak menghempaskan diri ke pantai itu. Bahkan lebih jauh daripada itu, aku membayangkan perkampungan nelayan miskin di Morib ketika Sultan Abdul Samad mula menduduki takhta singgahsana kesultanan Selangor di Jugra. Lama benar aku tak merasai kedinginan dan kebiruan air laut di Morib.

Aku kerap kali ke pantai Port Dickson kerana hampir dengan Senawang, tempat tinggalku kini, hanya 30 minit perjalanan dengan motokar. Memang PD lebih popular berbanding Morib sebagai destinasi perkhelahan atau mandi manda kerana banyak pantai yang indah di sini, bahkan hotel dan resort bertaraf 3,4 bintang pun berlambak di sini. Memang airnya lebih bersih berbanding di Morib yang berlumpur pasirnya dan jauh sungguh surutnya, tetapi aku rindukan kedamaiannya, kesepiannya, kepah-kepah yang beribu banyaknya ketika air laut surut. Kurang manusia berkunjung bererti lebih mendamaikan. Aku dah bosan dengan hiruk pikuk kehidupan di bandar. benci aku pada bunyi hon kereta, lori dan bas. Kalau aku kaya, pasti aku bina sebuah banglo untuk aku dan keluarga di Morib. Aku akan baring bersantai di bawah teduhan pokok rhu selepas makan tengah hari di atas pangkin di tepi laut. Aku akan melupakan stres duniawi apabila bayu lembut menyapa ketika itu. Ketika malam pula, aku dialunkan irama ombak yang begitu setia kasihnya terhadap pantai. Oh, kalaulah….

Pantai Morib yang telah ditembok dan dinaiktaraf.
 Perhatikan pokok-pokok Rhu dan Tembusu yang mewarnai pantainya

Pantai Morib ketika air surut...berlumpur dan berkepah

Kini aku mengerti mengapa penjajah merangkap penyamun Mat Salleh  korporat keparat itu membina banglo rehat  mereka di Morib, di tepi pantai untuk pegawai-pegawai dan manager estet mereka. Mereka adakan perjumpaan persatuan Peladang mereka di banglo ini ,memikirkan cara dan bagaimana mereka hendak menggeledah sehabis-habisnya hasil bumi kita untuk dibawa balik ke negara mereka di England itu sambil merehatkan minda.

Oklah…. back to the real world.  Balik jer dari TPG hari itu, aku mula melakukan research sikit kat internet dan surat khabar lama dulu tentang Morib dan kehidupan masyarakatnya. Banyak yang aku tak tahu rupanya! Makin aku baca, makin aku jatuh cinta dengan Morib, walaupun reputasi negatifnya pada aku sebelum ini hanyalah sebuah petempatan nelayan kecil di sebuah pantai berlumpur yang disempadani kandang-kandang babi di kampung-kampung berhampiran seperti di Batu Untong dan Tanjung Layang. Aku merasakan setiap kali aku berendam di laut Morib seolah-olah aku mandi bergelumang dalam kolam najis babi, walaupun pada hakikatnya tempat-tempat tersebut berbatu-batu jauhnya dari pantai Morib ini.

Mengikut kajian aku, Morib ini telah wujud ketika kesultanan Sultan Abdul Samad.  Pada tahun 1893,Penghulu Morib ketika itu Raja Mon , dikatakan telah membuka kawasan-kawasan pertanian untuk tanaman kelapa. Namun begitu tanaman mereka seringkali dirosakkan oleh babi hutan. Rotan dan perikanan juga kegiatan ekonomi utama di sini, biasanya untuk untuk pasaran Klang dan Kuala Lumpur. Pada tahun 1898, British telah mendirikan ‘ halting bungalow’ di Simpang Morib dan Rumah Rehat Kerajaan di Morib yang dijaga dengan baik oleh seorang Melayu. Pada tahun 1913, Sanatorium di Morib mempunyai sebuah banglo lama sedia ada, dengan 6 buah bilik dan setiap bilik menempatkan 2 buah katil manakala banglo baru mempunyai 2 bilik. Di setiap banglo ada seorang penjaga, seorang tukang masak dan seorang tukang angkat air yang digajikan. Kesemua mereka kemungkinannya berbangsa Cina Hailam. Rest house dan sanatorium ini menjadi  ‘favourite resort’ pegawai-pegawai kerajaan berbangsa  Inggeris dan pengurus-pengurus dari estet-estet berhampiran.

Pada tahun 1922, laluan Banting-Morib telah bersambung dengan Jalan Sepang apabila jalanraya sejauh 21 batu dibina. Ini menjadikan keseluruhan pesisir pantai Kuala Langat dan Sepang dapat dihubungi dengan pengangkutan darat dengan bandar-bandar besar seperti Klang, Seremban dan Kuala Lumpur. Segala hasil mahsul Morib kini dapat dipasarkan. Tapi ada sesuatu yang pelik tapi tak kesampaian berlaku di Morib, at least atas kertas. Nak kata ada tapi tak ada, nak kata tak ada tapi atas kertas ada. Ish,ish,ish… pening kepala aku memikirkannya. Bukan aku seorang, tapi semua orang di Morib termasuk di Telok hingga ke Klang pun pening sama. Kalau ler jadi, seronoknya! Tapi apakan daya, tidak menjadi kenyataan. Mesti korang pening dan terkeliru macam orang mabuk ketum, kan? HAHAHA…memang ler…Cuba korang sabar sikit, bagi  ler chance aku minum dulu. Ceritanya begini…

Memang sejak tahun 1913, Kerajaan Inggeris beria-ia nak jadikan Morib sebagai pusat riadah dan rekreasi yang utama di Malaya untuk pegawai-pegawainya serta untuk masyarakat umum. Mereka dah rancang nak bina banyak banglo rehat di situ, siap mereka dan sediakan bajet untuk bina landasan keretapi dari Klang terus ke Morib.  Jadi, diorang  siap buat survey sama ada menguntungkan atau tidak. Bagi mereka, perancangan ini akan memberi kebaikan dari segi ekonomi kepada kerajaan negeri. Bayangkan, dari tahun 1913 sehingga 1925, mereka kata projek ini masih ‘on’ tapi tak ada sebarang rel keretapi pun yang dipasang. Cinabeng punya Residen!
Peruntukan Kewangan untuk projek Jalan keretapi
Klang- Morib 1912

Penambahan Peruntukan untuk Projek Rangkaian Keretapi
Klang- Morib 1913

Tapi orang Melayu taklah hairan sangat dengan keretapi bagai. Lagi pun, bukan diorang yang nak tinggal kat rest house semua tu. Yang penting, pembangunan khusus untuk mereka dan anak-anak mereka di kampung Morib.  Alhamdulillah, pada tahun 1926, Sekolah Melayu Morib dibina.
Walaupun tak ada keretapi di Kuala Langat, tetapi di Morib dah banyak dah dibina rumah-rumah rehat. Pada tahun 1931, Morib sudah mempunyai rest house kecil  dan banglo sanatorium, istana hinggap Sultan, banglo rehat swasta dan  banglo kepunyaan persatuan-persatuan kebajikan.
Tapi yang peliknya, tidak pula dibina pusat perniagaan atau tempat menjamu selera, makanan laut untuk pengunjung-pengunjung di situ. Masing-masing makan makanan yang dibawa ketika berkelah atau makanan yang dihidangkan oleh tukang masak rest house atau banglo-banglo itu sendiri. Semakin hari semakin popular Morib sebagai tempat berehat bersama keluarga di hujung minggu. Namun ramai juga terutama kanak-kanak yang menjadi mangsa lemas walaupun pantai Morib landai dan airnya tidak dalam.

Bercerita tentang keadaan pantai Morib, memang pantai ini memang cetek dan landai terutama ketika air surut. Air surutnya jauh sehingga hampir 1km ke tengah laut, tetapi di sini banyak beting pasir yang merupakan penimbunan pasir yang merentangi sesebuah teluk. Beting pasir terbentuk sama ada selari dengan garisan pantai atau bersudut tepat dengannya . Bahayanya beting pasir kepada para pengunjung pantai yang bermandi manda ketika air surut. Tanpa mereka sedari, ketika air mula pasang,  mereka terperangkap di beting pasir sedangkan air sudah mula pasang ke pantai walaupun kedalaman air antara beting dan pantai kira-kira3 hingga 6 kaki. Namun, bagi kanak-kanak dan orang yang tidak pandai berenang, hal ini boleh membahayakan nyawa kerana jarak beting pasir dengan pantai kira-kira 200 hingga 400 meter. Tambahan pula, arus laut ketika itu kuat.

Walaupun begitu, pengunjung ke pantai ini tetap ramai terutama ketika ada pesta air atau pasar ria yang diadakan sempena kunjungan DYMM Sultan Selangor ke daerah Kuala Langat. Sebagai contoh, pada 25 September 1934, telah diadakan pameran pertanian dan kraftangan di pantai Morib. Ribuan orang kampung keluar beramai-ramai  menyambut kehadiran baginda Sultan Selangor turun bersama rakyat. Mereka berpeluang menaiki 4 buah kapal terbang Moth kepunyaan Kelab Penerbangan Kuala Lumpur. Bayaran sebanyak  $2 seorang untuk terbang mengelilingi Morib. Sambutan yang diberi begitu hebat. Keempat-empat buah kapal terbang ini  bergilir-gilir berlepas dan mendarat semula atas pasir pantai sehinggalah air laut mula pasang. Pada sebelah petangnya pula, perlawanann bola  sepak dan hoki persahabatan diadakan di padang berdekatan. Di sebelah malam, joget ronggeng, wayang bangsawan, wayang kulit serta  nyanyian berterusan sehingga  ke larut malam.

Ketika Perang Dunia Kedua , pihak tentera Jepun telah menjadikan Morib sebagai  markas kem mereka. Hahahaha….pasti korang terkejut beruk kalau aku katakan mereka juga telah membina sebuah landasan terbang untuk operasi kapal terbang Zero mereka di Ladang Kelanang, tidak jauh dari Simpang Morib. Sebenarnya mereka tidak berminat untuk membina pengkalan tentera udara mereka di situ, cukup hanya beberapa buah berek dan hangar untuk satu dua kapal terbang mereka. Lokasinya yang tersorok kira-kira 1km dari jalan raya Kelanang-Simpang Morib dan Kg. Sungai Arak dan dikelilingi pokok kelapa, memang strategik dan ada unsur kejutan kepada pengintip tentera Berikat. Landasan sejauh satu batu setengah ini penting untuk kawalan dan tinjauan udara di pesisir pantai antara Pelabuhan Klang dan Port Dickson, dan sebagai bantuan sokongan kepada markas tentera darat mereka di pantai Morib. Sejujurnya, aku rasa TUDM Jugra patut membina landasan udaranya di tempat yang sama, bagi tujuan yang sama. Mungkin zaman dah berubah. Dengan kecanggihan radar dan satelit kini, hal ini dah tak penting lagi, kot? Oklah…kita teruskan lagi kisah Jepun ini. 3 tahun 8 bulan lamanya Jepun menjadi tuan baharu kepada rakyat Malaya terutama orang-orang Melayu. Dah ramai dah orang yang kena penampar Jepun, minum air sabun sampai kembung,dan hilang kepala disamurai dek Jepun dalam tempoh tersebut. Mereka dah jelak makan ubi kayu.Mereka rindukan nasi. Hinggalah pada satu malam….
Peta Topografi menunjukkan Lapangan Udara Tentera Jepun di Kelanang
 pada tahun 1945

Pemandangan tapak Bekas Lapangan Udara tersebut pada tahun 2015

Pada ketika jam menunjukkan pukul 3 pagi waktu Colombo,Sri Lanka, ratusan buah kapal perang dan kenderaan mendarat pihak Berikat dengan kekuatan lebih daripada 100,00 orang berlabuh di perairan Pelabuhan Swettenham, Morib, Bagan Lalang, dan Port Dickson. Ketika itu air mula pasang. D-Day untuk Malaya telah bermula.

Three different landing zones were selected. 25th Division will landed on Morib Beach, 37th Brigade will get to the Bagan Lalang Beach, 10 miles south Morib and 23rd Division will scattered on Port Dickson beach. The SS Dunera arrived off Morib Beach on the 9th according to the log of my father's RAF squadron - the 89th Squadron. They also transferred to LCIs and then another transfer to smaller landing craft before wading ashore on the afternoon of the 9th. They set off on a 10 mile march to a transit camp at Telok Datok, same one as the 3210 I expect. But it was too late in the day and so they were ordered to bivouac. It was so dark they couldn't see where they were setting up their tents. Unfortunately, some erected their tents on a dry river bed which, unbeknown to them, was subject to flash flooding. They woke up during the night in several inches of water! Overnight monsoon rains thoroughly soaked them and all their kit. When they arrived at Telok Datok, which was no more than a collection of huts, it took two days to dry out!
Pelan Serangan Operation Zipper 1945


Boarding a Landing Ship Tank from SS Chitral for landing at Morib, Malaya, September 1945.





Seaborne landings made by the 7th and 12th Parachute Battalions on the Morib beaches, 1945

Members of 12 Para Bn landing at Morib Beach, Malaysia, September 1945.
Members of the 12th Para Bn march off having landed
 at Morib Beach, Malaya, September 1945.
Batu Peringatan Operation Zippper di pantai Morib
Mereka menjangkakan tentangan hebat daripada pihak Jepun di Morib tetapi memandangkan Hiroshima telah dibom atom pada pertengahan Bulan Ogos tahun 1945, Berikutan peristiwa itu, Jepun telah menyerah kalah,Operation Zipper dibatalkan dan kini Operation Tiderace dilancarkan pada 9 September 1945, dengan  bala tentera yang sama dalam Operation Zipper. Pengambilan landasan udara Kelanang dilakukan sebelum pendaratan tentera di Morib. Pihak Jepun seolah-olah telah mengetahui hal ini dan menyerahkannya kepada tentera udara British. Beberapa buah kapal terbang Zero milik Jepun masih kelihatan di landasan ketika Tentera Udara Berikat mendarat:

Arriving, we flew a wide circuit around the field, looking for any obstructions on the runway. Nothing was seen so we did a low level, line astern pass along the runway, peeled off and came in for landing. We all landed safely and as we ran to the end of the runway, we looked around for any of our troops that were supposed to be there.. At the end of the runway, we turned around and on instructions from the Wingco, kept our engines running and await developments. Sure enough, what appeared to be hundreds of soldiers came marching down the runway towards us. Unfortunately, it was the wrong army. Our "greeters" were all Japanese.The Wingco told us to remain in our planes. He switched off climbed out and walked towards the advancing troops led by several officers. One drew his sword and for a brief moment we suspected the worst, but he offered it to the Wingco who signalled us to switch off. We then organised the soldiers to manhandle the aircraft off the runway to clear the way for the next wave of six aircraft from the "Trumpeter" to land...We were then driven off to the Jap Officers Mess which we appropriated for our use. 
Gambar penyerahan dan Perletakan Senjata oleh Tentera Jepun 1945
(lokasi tidak diketahui sama ada di Kelanang Airfield atau di Kuala Lumpur)
Tiada tentangan daripada pihak Jepun di situ kerana mereka telah pun bergerak ke Kuala Lumpur untuk upacara penyerahan senjata tanda mengaku kalah kepada pihak Berikat. Tentera Jepun sudah mula menyerah di Penang dan Singapura. Walaupun tak mendapat tentangan,  operasi sebesar ini menjadi masalah kerana pantai berlumpur Morib. Lebih 300 buah kenderaan tentera tersadai di pantai Morib kerana terkandas di beting-beting pasir dan ditinggalkan begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1948, seorang kontraktor membeli kesemua bangkai kenderaan yang dah berkarat tersebut untuk dijual sebagai besi buruk. Penyerahan Senjata oleh Tentera Jepun di Malaya dilakukan oleh  Lieutenant General Ishiguro kepada Lieutenant General Roberts (XXXIV Corps) pada 13 September di Kuala Lumpur.
Penyerahan Tentera Jepun pada tahun 1945 di Kuala Lumpur

Selepas perang tamat, pada tahun 1952, kem tentera Jepun di Morib itu ditukar menjadi kem untuk keluarga dan tahanan komunis ketika Era Darurat. Kem ini dijadikan pusat rehabilitasi anak dan keluarga  dan bekas pengganas komunis sebelum dihantar pulang ke Negara China. Berkeluasan seluas 32 ekar, kem depan pantai ini mampu menampung 300-500 orang keluarga pengganas pada satu-satu masa . Dalam setahun , lebih kurang 4000 orang diproses di kem ini. Bangunannya terdiri daripada bekas berek tentera jepun, 3 bangunan baru dan dewan makanTerdapat padang permainan untuk kanak-kanak. Juga, 2 matron dan 3 orang pembantu hospital untuk menjaga kesihatan mereka sehinggalah seluruh daerah Kuala Langat, Klang dan Kuala Selangor diisytihar ‘kawasan putih’ pada 4 Disember, 1954. Selepas tarikh itu, kem ini dihuni pula oleh keluarga pengganas berketurunan Melayu.
keadaan kanak-kanak di Kem Rehabilitasi Morib
Pembangunan Morib terus berlangsung. Pada tahun 1958, sanatorium baru untuk penghidap Batuk Kering (T.B) dibina di Morib. Pada tahun berikutnya, Masjid  baru Morib bernilai $60,000 dibina.
Pada tahun-tahun 1960-an dan sehinggalah pertengahan 70-an, Morib terus  menjadi destinasi pengunjung, bukan hanya untuk bersantai dan bermandi manda, tetapi juga untuk mandi tolak bala. Mereka ke Morib naik bas, lori, kereta dan apa jua cara untuk Mandi safar…Ritual agama persis Hindu mandi di sungai Ganges, sesuatu amalan yang agak pelik dan berunsur khurafat. Seramai 15,000 orang berkunjung ke Morib..ada yang berkhemah di sana. Seawal jam 11 pagi pantai Morib sejauh 2 batu sudah penuh dengan pengunjung.  Pada sebelah paginya,sebelum mereka turun ke laut, mereka minum air jampi dahulu, ayat quran ditulis atas kertas yang kemudiannya direndam di dalam air putih.

Kemudian berduyun-duyun mereka turun mandi laut  untuk membersihkan diri dari dosa dan bala. Ketika Mak bapak mandi, anak-anak remaja mencari peluang berkenal-kenalan. Yang menghairankan lagi pelik bin ajaib, orang pejabat agama, tak berbunyi langsung seolah-olah merestui upacara khurafat sebegini. .Ada juga yang datang mandi Safar untuk tolak bala tetapi bala yang menimpa mereka ketika di sana. Ada yang dihempap dahan patah dan terpaksa dikejarkan ke hospital.  Sesetengah ahli masyarakat mempersoalkan mandi Safar di pantai, kenapa tidak di rumah masing-masing, mandi  yang bercampur program maksiat seperti persembahan pancaragam, mengapa berpesta sedangkan akhir bulan Safar adalah ketika Rasulullah SAW sedang gering, seolah-olah kita bergembira ketika seluruh umat islam di seluruh dunia dalam keadaan sedih atas keadaan kesihatan  Junjungan kita itu?

Sambutan mandi Safar di Morib  mula berkurangan berikutan ramai yang sudah mula mengerti ajaran agama Islam yang sebenar terutama pada tahun-tahun lewat 70-an berikutan pendakwahan oleh  Al Arqam dan gerakan Islam sedunia.  Namun, program kemasyarakatan berbentuk hiburan dan sukan rekreasi tetap diteruskan. Mungkin bertujuan menggantikan niat untuk mandi Safar yang sudah bersebati dalam amalan hidup Melayu ketika itu. Acara sukan laut seperti belayar layar sabang, panjat tiang licin berminyak pukul bantal, berenang pelbagai gaya, kejar itik,berlari dalam air, lumba sampan motor sangkut,  lumba berdayung  sejauh2 batu, lumba basikal atas pasir, bina badan, pertandingan bolasepak pakaian beragam, pertunjukan pencak silat, Pameran kraftangan daripada orang asli, orang buta  penghuni Sanatorium batuk kering Morib, Pertandingan sepak takraw  antara kampung di Kuala Langat, pertunjukan kebudayaan antara kaum dan pertandingan pancaragam. Hadiah-hadiah berupa wang tunai, basikal dan radio transistor diberi.
Pertandingan Memanjat Tiang Licin
Pada suatu hari dalam tahun 1972, seekor ikan paus sebesar kapal kecil, berukuran 55 kaki panjang, seberat 9 tan,berukur lilit 20 kaki dan tinggi 12 kaki terdampar dekat Tanjung Pecah berhampiran Morib,  dijumpai tersadai di celah pokok-pokok bakau. Bau busuk bangkai tersebut menarik perhatian orang ramai sejauh KL. Kerja-kerja memusnahkan bangkai ini pada mulanya dibakar tetapi apabila air pasang masalah mula timbul. Akhirnya keputusan diambil untuk meletupkan bangkai tersebut menggunakan dinamit.

Masa terus berlalu. Kedamaian Morib sekali lagi dikejutkan dengan kes kejadian lemas pendatang asing Indonesia yang lemas. Di kawasan beting pasir di Morib, Selangor inilah , negara tiba-tiba digemparkan dengan malapetaka lemas terburuk yang melibatkan kira-kira 120 pendatang asing tanpa izin (PATI) Indonesia  pada bulan Julai 1993. lebih daripada 29 orang menemui ajal mereka di pantai ini. Mereka dikebumikan beramai-ramai di perkuburan Orang Islam Banting berhampiran Ladang Sungai Buaya.
Kes Mati Lemas PATI Indonesia di Pantai Morib 1993
Kemudian berita paling menggemparkan negara berlaku di Morib. Datuk Sosilawati Lawiya, seorangjutawan kosmetik Malaysia berketurunan Melayu. Beliau dibunuh dengan kejam bersama-sama tiga rakan yang lain di Morib, Selangor. Anak perempuannya, Erni Erinawati Sofea Bukhari adalah antara orang terakhir yang dihubunginya.  Berita kematian Datuk Sosilawati yang beberapa hari dilaporkan hilang mula tersebar di laman sosial Twitter. Berita rasmi kemudiannya dikeluarkan oleh Bernama, Kosmo dan Utusan. Menurut Utusan, keempat-empat mayat dan salah satu daripadanya mayat Datuk Sosilawati ditemui di pantai Morib. Kesemua mereka dibunuh kejam sebelum dibuang dan dibakar di ladang ternakan ayam dekat Tanjung Layang, Morib. Abu mayat-mayat mereka dibuang ke pantai ini.
Kes Pembunuhan 4 orang termasuk Datuk Sosilawati
 di Morib pada tahun 2010
Aku berharap moga-moga itulah kisah tragis terakhir yang berlaku di pantai Morib buat selama-lamanya. Biarlah Morib dan pantainya menghiburkan jiwa insan-insan yang dahagakan kedamaian dan ketenangan untuk terus beramal ibadat buat Allah yang Maha Esa, bukan tempat pembuangan jenazah manusia yang pergi menghadap Allah yang Maha Esa dalam keadaan yang paling menyayat hati dan perasaan keluarga tercinta. Aku juga mengharapkan agar pihak berkuasa tempatan MPKLgt terus mengekalkan keindahan dan kebersihan pantai ini. Tidak perlulah lagi diberi kelulusan untuk pembinaan hotel dan resort percutian. Cukuplah apa yang ada sekarang. Biarlah Morib sendirian dengan kedamaiannya.

Rujukan:
http://www.paradata.org.uk/images/seaborne-landings-made-7th-and-12th-parachute-battalions-morib-beaches-1945
http://www.alternatehistory.com/discussion/showthread.php?t=145742&page=5

Perubahan Fizikal dan Hidrologi TPG

Assalamualaikum semua. Aku minta maaf kerana dah berbulan tak menulis apa-apa dalam blog ini. Mesti korang rindu pakcik kan,kan,kan. Bukan...